80-e – fenomenalna žurka na koju sam zakasnio

Ima nas nekoliko prijatelja koji se družimo već više od jedne decenije, i 2012. godine oni su sticajem nekih nesrećnih okolnosti, bez mene, otišli na letovanje u Bijelu. Malo su se gurali u stanu, malo više pili, i prema njihovim rečima proveli se fenomenalno. Ma nikad bolje! Žurka bila 24/7. Nakon toga, skoro pa svaki put kad se okupimo usledi prepričavanje neke od anegdota sa tog letovanja na kom ja nisam bio, kikotanje, nadopunjavanje i bacanje nekih fora koje razumeju samo oni koji su na tom letovanju bili – znači ne ja.

E, otprilike isto tako se osećam svaki put kad neko krene da prepričava kako se živelo 80-ih godina u Srbiji. Tipa – znao se neki red, moglo je lepo da se živi od plate, kupiš frižider, šporet i veš mašinu i ostane ti para da ideš u Milnu na Brač ili u Vodice kod Šibenika. Slušala se kvalitetna muzika, ne kao ovo danas. Svi smo živeli složno, a sa tadašnjim pasošem mogao si da putuješ gde hoćeš. Praktično, samo što te ne izljube na granici i zahvale ti se što je tvoje jugoslovensko visočanstvo njih udostojilo posete.

Rođen sam 1988. godine i to u decembru mesecu. Znači, uhvatio sam nepunih 13 meseci te famozne decenije, ali nedovoljno da išta zapamtim. Rođen sam tačno kada je bilo zatišje pred buru, ali se nažalost zatišja uopšte ne sećam, već samo bure koje je počela 90ih. Od 80-ih ostale su mi zauvek urezane u sećanju, verovatno sa fotografija svojih roditelja koje sam kao klinac stalno gledao, majčine naramenice i tapirana kosa i očeva Bowie frizura.

Mene u 80-e najbrže vrati muzika. Kroz nju najbolje uspem da osetim slobodarski duh, bunt i sve emocije koje je ta epoha nosila u sebi. Recimo Čolićeva pesma ”Ti si mi u krvi“ ili Madonina “Express Yourself“. Snimili su mnogo pesama od tada, ali postoji nešto u toj muzici i u njima samima što je prijalo, što je pomeralo granice, misao i emocije u svakome ko ih sluša. A danas, baš toga fali. Tada, kada su granice bile jasnije a tabui čvršći, oni su ih pomerali više nego bilo ko danas, a emocijom ulazili u nas dublje nego bilo ko danas.

Ne znam da li ste primetili, ali za nekoliko meseci 1. januara svanuće jutro kada ćemo se svi naći u novoj deceniji 20-ih godina XXI veka. Što znači da su 80-e godine XX veka bile pre četrdeset godina. Da, da… Uštinite se ako ne verujete, ili prosto pogledajte u izvod iz matične knjige rođenih – tamo nam svima piše “strogo poverljivo“.

Sendviči za žurku

Priprema:

Hleb nasecite na kriške pa ga premažite sa margarinom i blago posolite.

Preko namazane kriške hleba ređajte tanko nasečene kolutove parizera, kolutiće kiselih krastavaca i sitno rendan sir, tim redosledom.

Sastojci:

  • 150g pilećeg parizera
  • 1 Dobro jutro sa mlekom
  • 200g kačkavalja
  • 1 teglica kiselih krastavaca
  • malo soli
  • 1 vekna belog hleba