Nemoj da me požuruješ

Nemoj da me požuruješ sa jutarnjom kafom. Ne želim da čujem ni ono “ustaj, ohladiće ti se“ a još manje “požuri s tom kafom, treba da krenemo“. Prvu rečenicu shvatam kao pretnju, a drugu kao naredbu, a u danima kada mi kapitalizam diktira kretanje kroz prostor i vreme – ‘oću makar kafu da popijem na miru.

Ko te ter’o da je kuvaš pre nego što obznanim da sam spreman za budnost na planeti Zemlji, a tek mi je nejasno kako se usuđuješ da me ubrzavaš da završim jedini beg u mir i spokoj sa samim sobom tokom jutarnje ludnice, predstojećeg špica, guranja, gužve i obaveza? Zakoračuješ u svetogrđe otimajući mi jedini trenutak hedonističke izolacije.

Neko bi rekao da je ovo preterivanje, ali meni ta jutarnja kafa određuje ritam metabolizma dalje kroz dan. Znači nije neko bezrazložno zevzečenje nego ozbiljna zdravstvena potreba. Ako je preskočim, sve se to naruši i posle ne budem ni za šta. Nadžak. Ako je popijem s nogu, ili što bi moja baba rekla “sipam je sebi zavrat“ umesto da je guštam, ceo dan mi posle bude takav – nikakav. Navrat nanos. A ako mi nešto pokvari dan, više nego to uzurpiranje jutarnje kafe, onda je to neredovna stolica koja je u direktnoj vezi sa tom jutarnjom kafom.

Dakle, ta kafa nije samo kafa, nego je odrednica kakav će mi dan biti. To je moj mali unutrašnji monolog sa samim sobom. Zato molim – bez upliva dodatnih likova, dijaloga, zapleta, kulminacija i obrta. Ostavimo to za popodne. Do tada će me verovatno strefiti dva-tri šloga pa ću biti u treningu da se nosim sa još par loših vesti, skraćenih rokova, nenadanih troškova i iznenadnih poseta.

Dok se kazaljke ne poklope na broju dvanaest – ne primam vesti iz spoljašnjeg sveta. Dok se prepodne zvanično ne završi – ne otvaram imaginarna vrata moje imaginarne tvrđave za kurire koje noše loše vesti. Luksus darling?! Možda. Ali samo tako uspevam da održavam mentalnu higijenu. A bogami i živu glavu na ramenima. Što i tebi toplo preporučujem, jer ovo vražje vreme napolju sigurno te od sebe samog sačuvati neće, već gleda kako da te samelje.

Zato – spremi kafu po svojoj meri i ne daj da ti jutro ukrade niko jer se po njemu dan poznaje. Kad pospremiš u sebi sav krš ostao od juče, stavi oklop dobronamernosti, osedlaj pegaza pa kreni dalje u dan. Tad je sve spremno.

Kukuruzni mafini sa viršlama

Priprema:

Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo, šećer i so. U drugoj posudi ulupajte jaja sa istopljenim margarinom i kiselim mlekom pa ih ulijte u suve sastojke i mešajte samo dok se ne sjedini.

Zagrejte rernu na 180°C. Pleh za 12 mafina podmažite ili obložite korpicama pa razdelite testo ravnomerno. U sredinu testa zadenite komad viršle tako da 2cm vire iznad površine testa.

Pecite mafine dok ne porumene i služite ih tople uz čašu jogurta.

Sastojci:

Mera: šolja od 2,5dl

Sastojci:

  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja kukuruznog griza
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja kiselog mleka
  • 100g istopljenog Dobro jutro sa maslacem
  • 3 cela jaja
  • 6 viršli