Živimo pod imperativom velikih stvari, velikih dela, velikih priznanja, velikih uspeha. Uzdamo se u prelomne momente, radimo za prekretnice koje će nam promeniti život. Hranimo se statistikama, flertujemo sa izazovima, zaljubljujemo se u sopstvena očekivanja. Zaboravljamo da je ono između velikih stvari podjednako vredno. I da nas upravo to hrani.

Rođendani, mature, proslave, svadbe… Veliki događaji uvek idu ruku pod ruku sa velikim očekivanjima. Podešavamo kalendare, vodimo agende prema velikim datumima. Šta je sa onim danima kojima nismo stavili znak uzvika? Sa onim prazninama u agendi? Šta je između datuma koje moramo da pamtimo? Između su neki sasvim obični dani, bez podsetnika, alarma i velikih događaja. Oni dani kada sa posla odemo kući da se zavučemo pod ćebe, dremamo i jednostavno ne radimo ništa veliko.

Cele godine planiramo godišnji odmor. Gde ćemo, s kim ćemo? Lovimo povoljnije ponude, istražujemo nove destinacije. Žalimo se na surovost svakodnevice. Monotoniju, stres, ograničenja. A šta je između tih velikih putovanja? Gde su vikendi, izleti, jurnjava za loptom u parku, pikanje basketa na terenčetu? Gde su drugi načini da se oporavimo, opustimo, odmorimo? Ne moramo putovati da bismo se opustili. Ne moramo ići daleko da bismo shvatili da smo slobodni. Ono između putovanja veći je izazov nego spakovati kofere. Održati ravnotežu i mir u svakodnevnom ringišpilu, koji vrti i kada ne platimo vožnju.

Rođendani nam prolaze uz vatromet želja, fanfare, poklone i gomilu bitnosti koje nisu zaista bitne. Od rođendana do rođendana trebalo bi da znamo šta želimo, čemu težimo, da svedemo račune i postavimo nove ciljeve. Jer bez ciljeva, ni proslave rođendana nam nisu tako zanimljive. A šta je između? Svi naši dani u godini koji zaslužuju vatromete radosti i zahvalnosti, bez zacrtanih ciljeva, bez čestitki, bez poklona.

Samo ispisani redovi znaju šta je sve stalo između njih: šetnja, razgibavanje, raspevavanje, trčanje, tuširanje, spremanje večere ili šta god bude potrebno da se tekst završi. Put do teksta nije gotovo nikad pravolinijski. Dok autor piše, može da naiđe na zaostalu tugu, poneki strah, dečje oduševljenje i mnogo drugih emocija koje mora ili želi da sačuva za sebe. Između završenih tekstova je mnogo sitnih potraga za pravim izrazom, koje neretko vode u glavobolju. Za onog ko piše bitno je i ono između tekstova, ona traka koju sluša, ali koja nikad nije zapisana.

Postoji još nešto bitno što je uvek između. Užina. Okupiraju nas glavni obroci, a ono što grickamo između podjednako je važno. Sendvič ne može bez hleba ili kifle, ali ono glavno u sendviču je ono između dve kriške. Dok majka brine šta će se doručkovati, ručati, i večerati, deca ramišljaju o užini. To je u školi bio glavni deo dana. Dok užinamo na odmoru, dešavalo se ono najzanimljivije. I u svetu odraslih, ono što se jede usput i ono što se deli sa kolegama i saradnicima na poslu, podjednako je važno. Dušu hrane užine, ručkovi hrane stomak. Zato užinamo momente deljenja, razumevanja i predaha.

Dok jurimo za čarolijom velikih stvari, ispred nosa nam prolazi čarolija onoga što je između. Dani koje ne beležimo na kalendaru, mali zalogaji, reči koje ostanu da lebde između redova, ono obično koje usput zaboravljamo kao da je tuđe. Kad napravimo mesta za ono između, neće nam veliki dani, velika dela, ni velika iskustva biti merilo uspeha, ni sopstvene vrednosti. Uživaćemo u malim zalogajima podjednako kao u gozbi.

Sendviči sa pilećim prsima, krastavcima i rikotom

Priprema:

Pomešajte pavlaku i rikotu, dodajte seckan peršun i začinite po ukusu.

Kriške hleba sa jedne strane namažite maragrinom pa na jednu krišku poređajte 4 tanko sečena parčeta salame, preko toga stavite dve kašičice namaza od rikote, pa na to poređajte kriške krastavca i poklopite drugom namazanom kriškom hleba. Ponovite postupak sa ostalim sendvičima.

Sendviče služite odmah ili spakujte za užinu u posudu sa poklopcem.

Sastojci:

  • 1 Dobro Jutro Light
  • 1 veći krastavac isečen na kolutove
  • 250g pilećih prsa (salama)
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 2 kašike rikote
  • 1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista
  • so i biber
  • tost ili hleb po izboru