Zamislite dan u kome ćete biti zahvalni za sve sve što u njega stane. U kome ćete svesno reći hvala i autobusu zbog koga kasnite, neukusnom ručku, drugarici koja nije imala pravu reč u pravom momentu, kiši što vam je pokvarila frizuru. Dan u kome se nećete žaliti, hejtovati, opanjkavati, kukati, već preskočiti svaku reč nezadovoljstva i nezahvalnosti.

Zamislite nedelju u kojoj ćete svakog dana zapisivati razloge zbog kojih ste zahvalni. I radni dani i vikendi to podjednako zaslužuju. Nije ponedeljak kriv što kroz njega protrčimo kao kroz tuđe dvorište, sreda što je na pola puta do vikenda, ni petak što merimo svaki minut proveden na radnom mestu.

Zamislite mesec u kome ste zahvalni suncu, čak i kada ga ne vidite, svakoj mesečevoj meni zbog koje postoje plima i oseka. Kad stigne trideseti ili trideset prvi, probajte da budete zahvalni na poslu koji imate, čak i ako nije sasvim po vašoj meri.

Zamislite godinu u kojoj ste zahvalni za svako godišnje doba, i ciči zimi i vrelom letu. Za sve nijanse neba koje ste videli u proleće i sve nijanse lišća koje ste gazili u jesen. Za sve one dane kad ste mislili da ne može gore. Ili za one kada vam je sve bilo potaman. Naravno da ima dana, možda i godina, koje pre zaslužuju zaborav, nego zahvalnost. Ali kakva bi to zahvalnost bila, ako je rezervisana samo za lepa iskustva u kojima smo uživali? Zašto ne bismo bili zahvalni i neprijatnim iskustvima iz kojih smo dobili priliku da nešto naučimo? Upravo ta iskustva su nam pomogla da rastemo.

Najzad, zamislite život u kome ćete biti zahvalni za detinjstvo, nesavršeno i nespretno, pubertet, turbulentan i sladak, mladost, poletnu i snažnu, zrelost, mudru i stabilnu.

I zahvalnost prolazi kroz razne razvojne faze, dobija bore i sede vlasi, ali nam dobro stoji u svakom životnom dobu. Detinjstvo ne može biti zahvalno na isti način kao i zrele godine. Deca uvek mogu da nam izmame osmeh samo kada izgovore jedno hvala, zar ne? Nevina zahvalnost dece i zahvalnost nemoćnih sigurno su najiskrenije na svetu.

Zahvalnost nije laka, nije ni nasledna. Ne podrazumeva se. Ona se uči i vežba. Usavršavanje zahvalnosti može biti prava revolucija u našim životima! Sreća može da se potroši, ali radost i zahvalnost ne mogu jer su stanje duha.

Pre nekoliko godina, stotinu dana zaredom pisala sam po jedan razlog zbog koga sam bila zahvalna baš tom danu. Još uvek čuvam te papire i povremeno ih prelistam. Podsetim se kako sam bila zahvalna na sasvim običnim malim stvarima. Na tom spisku našla se pita sa rogačem koju sam tada probala, prvi dan leta, mejl čitateljke bloga, knjiga „Tajna beležnica Fride Kalo“ poklon od drugarice, razglednica iz Japana koju mi je poslao drugar.

Čudno mi je kako mogu da prizovem u sećanju sve te momente kao da su se nedavno desili. Mogu da osetim ukus pite, miris neotvorene knjige i podsetim se reči napisanih na poleđini razglednice. Zahvalnost je učvrstila sećanje i sačuvala mi samo ono najvrednije što se dešavalo u tih stotinu dana. Sigurna sam da je bilo bar duplo više stvari zbog kojih bih mogla da budem zahvalna, ali ono što je ostalo zapisano, postalo mi je još vrednije.

Ja sam danas zahvalna na prilici da pišem ovaj tekst. I svakome od vas koji ga pročita. Za šta ste vi danas zahvalni?

Trouglići sa sirom i spanaćem

Priprema:

Luk naseckajte sitno pa ga dinstajte na malo ulja na tihoj vatri. Zgnječite čenove belog luka pa ih ubacite sa crnim. Posle 7 minuta ubacite 1 kašiicu Dobro Jutro margarina sa maslacem pa promešajte i dinstajte još 3 minuta, izvadite beli luk i sačuvajte ga sa strane.

U tiganj sa crnim lukom ubacite neodmrznute brikete spanaća i poklopite kako bi para prošla kroz njih pa ih ostavite da se dinstaju na tihoj vatri 5 minuta. Otklopite, pojačajte vatru i dodajte onaj beli luk koji ste sad naseckali. Mešajte neprestano i dinstajte dok sva voda iz spanaća ne ispari. Začinite po ukusu sa biberom i solju.

Prebacite spanać u čistu činiju i dodajte mu feta sir. Dobro promešajte da se spanać i sir sjedine. Ostavite sa strane.

U jednoj činijici istopite margarin u mikrotalasnoj.

Položite prvu koru na radnu površinu pa je premažite istopljenim margarinom. Preko nje stavite novu koru i opet je premažite margarinom. Još jednom ponovite ovaj postupak i završite sa četvrtom korom koju nemojte mazati.

Kada ste poređali 4 kore podelite ih na 6 jednakih trakica tako što ćete kore prvopodeliti na pola, a zatim svaku polovinu na tri jednaka dela.

U podnožju svake trake stavite jednu kašičicu nadeva od spanaća i zatim umotajte u trougao. Pratite uputstvo sa slike.

Ponovite ceo postupak sa još 4 kore. Ukupno ćete imati 12 trouglića.

Poređajte trougliće na pleh obložen papirom za pečenje i premažite svaki sa preostalim istopljenim margarinom.

Pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C ili dok ne postanu zlatno žute.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 200g smrznutog spanaća
  • 100g feta sira
  • 2 čena belog luka
  • 100g Dobro Jutro sa maslacem + kašičica za dinstanje
  • 8 kora za pitu