Uvek sam verovala da mi je jutro saveznik za rešavanje dilema. Tako su sa razdanjivanjem nastale najbolje, pa i najgore odluke u mom životu. Kakve god da su bile, na jutro nikad ne bih mogla da se naljutim. Sa noćima sam uvek imala ambivalentan odnos, ali to je za neku drugu priču.

Ne samo da mi jutro izbistri misli i izbrusi odluke, nego mi pomogne da ponovo postavim svoje unutrašnje koordinate. Sat mi je ujutru najsporiji, bolje pamtim i hvatam zalet kao da prepreke ne postoje. Kakva god da se probudim, toliko je takozvanih jutarnjih rituala za razbuđivanje tela i uma, da me niko ne može ubediti da jutro nije stvoreno za početke.

Jutarnjoj gimnastici su nas učili u vrtiću, pa mi se pospremanje kreveta i danas podrazumeva, kao da sam išla u vojsku. Štreberski sam usvojila protezanje u krevetu kao što su neki pozdrav suncu. Mačkasti pokreti rukama sa sve zevanjem više mi prijaju od bilo koje mantre. Kasnije sam saznala da naše telo dostiže najveću visinu ujutru, da prva jutarnja aktivnost povećava fleksibilnost zglobova, podstiče cirkulaciju i smanjuje stres.

Iako mi se čini da jutro nosi posebnu vrstu tišine, neka istraživanja pokazala su da odmah nakon buđenja treba pustiti pesmu koja u nama budi pozitivnu energiju. To svakako mora biti jedna od onih zbog čijeg ritma podignete ruke i ubrzate rad nožnih zglobova, kao na koncertu. Kod mene bi se na jutarnjem repertoaru obavezno našla pesma Viva la vida Coldplay-a, više zbog ritma nego zbog teksta, a najviše zbog naslova koji kaže „Živeo život“.

Jutro je vreme za meditacije i molitve, i druge metode koje nam služe da učvrstimo veru i odlučnost. Magovi organizacije kažu da ne krećemo u novi dan pre nego što postavimo ciljeve. Ali nije dovoljno da to izgovorimo, potrebno je i da napišemo. Zato se to do liste kreiraju ujutru, ako ne kod kuće, onda na radnom mestu. Na taj spisak treba da stane samo ono što zaista možemo da postignemo u jednom danu, ali ja se često zanesem pa se moja to do lista protegne čak do sledeće nedelje.

Izgleda da se i naša kreativnost razmrdava ujutru. Džulija Kamerun u knjizi „Put umetnika“ preporučuje pisanje jutarnjih stranica kao jedan od dva osnovna alata za kreativno buđenje. Ona tvrdi da ova metoda pomaže da postignemo jasnoću misli i da vremenom isključimo unutrašnjeg kritičara. Prema njenom receptu, potrebno je napisati tri stranice prateći tok misli, ne obrađivati ih i ne ulepšavati čak i kada deluju potpuno besmisleno. Ako ste tog jutra najveći pesimista na svetu, pustite neka papir istrpi svu vašu negativnost.

Znam da su mnogi upravo kroz jutarnje stranice stekli samopouzdaje u pisanju i kreiranju, ali meni je sam proces pisanja bitniji od doba dana kada tekst nastaje. Nemam ništa protiv večernjih stranica, iako mi nije poznato da ih je neko ustanovio kao metodu za razvoj kreativnosti. Štaviše, mnoge tekstove počela sam ili završila pred spavanje. Tvrdim da je pisanje podjednako efikasno i za razbuđivanje i za uspavljivanje.

Nedavno sam otkrila jutarnje čitanje! Miris štampane hartije ujutru mi više prija nego mnogima miris sveže skuvane kafe! Naročito vikendom kada ne gledam ni telefon ni sat. Tako se brzo prebacim u paraleni svet među koricama, da ne čujem uplive glasova koji me radnim danima podbadaju i podsećaju na sve ono što sam planirala za taj dan.

Sigurna sam da ljubav, kao i svaka dilema, manje boli kada prenoći. Prvog jutra kada ne pomisliš na njega, znači da si prebolela. Ne sećam se gde sam čula ovu ljubavnu dijagnozu, ali savršeno se uklapa u moje uverenje da jutro nepogrešivo okreće naš emotivni kompas. Zato odluke ostavim da prenoće. Znam da jutro neće ništa promeniti, ali mu verujem. Na prvoj dnevnoj svetlosti se možda ipak bolje i čita i piše i pleše. Ili je bar manje iluzija. A to je veoma bitno za svaki početak.

Da li vi verujete u početke koje donose jutra?

Avokado tost

Priprema:

Očistite avokado i zdrobite ga viljuškom. Pokapajte ga limunovim sokom i dodajte sitno seckani mladi luk, so, biber, tucanu papriku i dobro promešajte.

Ispecite jedno jaje na oko. Naseckajte peršun.

Jednu krišku tosta premažite Dobro jutrom, pa stavite na tiganj na kratko. Na kriške namažite smesu od avokada, stavite jaje i posipajte seckanim peršunom.

Sastojci:

 • integralni hleb 1 kom
 • mladi luk x1
 • Dobro jutro sa mlekom 25 g
 • jaje x1
 • avokado 1 kom
 • tucana paprika
 • beli sir 70 g
 • limun x2
 • crvena paprika
 • so biber
 • peršun
 • baby spanać 20 g