Doručak je onaj deo jutra kada svim čulima otvaram vrata novog dana. Sve drugo može da izostane, ali doručak mi ostaje neprikosnoveni jutarnji ritual.

Brzinski, zdravi, sanjivi, veganski, hotelski, posni, mrsni, lagani, porodični, ljubavni, izbalansirani, hranljivi, jednostavni… Doručak je stekao daleko više epiteta nego ručak. Jedino doručak u domu, (da ne kažem domaći) ostaje posebna kategorija. Kod takvog doručka nije bitno šta je za stolom, nego ko je za stolom. Cela porodica, nas dvoje, ceo svet… Doručak ne mora da bude gozba, ali je bitno da na meniju bude ono što može da nas nahrani za ceo dan, a to se ne meri kalorijama.

Doručak je u našoj kući oduvek bio prećutna obaveza. Posle dobro jutro, čulo bi se: šta ćemo za doručak? A u nastavku došle bi dve najveće jutarnje dileme: kajgana ili na oko? Džem od kajsija ili od šljiva? Pita je uvek bila dobro došla, bilo da je mama gužvala, slagala ili rolala.

Iako se oduvek podrazumevao, naš doručak, pa i celo jutro, promenio je nekoliko scenarija.

Sećam se da je devedesetih postojala posebna jutranja uvertira. Mama i tata piju kafu, gledaju vesti, puše i zabrinuto se povremeno pogledaju. Dvehiljaditih su ostavili cigare, pa su zlatna džezva kupljena u Sarajevu i bele šoljice postale zaštitni znak svakog njihovog jutra. Doručak bi došao u sledećoj epozodi, gde je svako imao svoju ulogu. Kuhinja nam je bila tesna, naročito ako svi ustanemo na vreme. Jedan za šporetom, drugi sprema salatu, treći postavlja. Jutarnji program na tv-u se takođe dugo podrazumevao. Prve vesti, vremenska prognoza, pijačni barometar. Gunđanja i prepirke takođe su morala da se dese za doručkom. Ako je Drina kriva, ispravićemo je ujutru, dok smo još sveži i puni energije.

Vikendom nikad nije bilo žurbe, samim tim je manje i nervoze, ali obavezno zvoni telefon. Baka iz Bosne zna da smo na okupu pa zove da pita kako smo. Samo toliko. „U zdravlju se čuti i videti“, kaže za kraj. Vikendom je nekome morao da zapadne odlazak u kupovinu, još jedna jutarnja obaveza. Prodavnica, ili pijaca, zavisi od dužine spiska. Ili i jedno i drugo. Sestra je u tome bila najbrža i najekonomičnija. Mlađeg brata smo slali u brzinske akcije, kada spisak nije bio potreban. Naši odlasci na pijacu nisu nikad bili sabajle, ali ona je ostala ukras mnogih subota mog detinjstva, panorama boja, ukusa i mirisa.

U poslednje vreme najviše volim da doručkujem sama. Ne treba mi društvo jutarnjeg programa, radija, ni telefona. Puštam sebe da budem sanjiva, ranjiva, nervozna i radosna, sve u isto vreme. Čuvam doručak da ga ne pokvare notifikacije, senzacije, loše vesti, vremenska prognoza. Ne gledam u ekran, ne gledam u spiskove ni to do liste, ne dozvoljavam tim smetalima da mi pokvare jutro. Ako se sa nekim svađam, onda ću sama sa sobom.

Kod doručka mi se sviđa što trpi sve ukuse i razlike. Zar ne delimo narode i zemlje na one koji ujutru jedu slatko i druge koji moraju slano? Kada sam studirala u Španiji uvek sam se pitala kako mogu da prekoče doručak? Jer ono što tamo jedu, ne može se nazvati doručkom. Kafa, voćka, sok, ili prepečen hleb sa mlevenim paradajzom i maslinovim uljem… Kako to ozbiljno da shvatim? Koliko god imam tolerancije za kulturološke razlike, Španiji se rado vraćam zbog ručka i večere, nikako zbog doručka.

Gde god bila, još uvek ne dam doručak, ne dam ni jutro. U svakodnevnoj trci sa životom, jutro kaže uspori, pogledaj u nebo (bar da vidiš kakvo je vreme), pogledaj u ogledalo (bar da se „upristojiš“ za posao), a doručak ti kaže, pogledaj u tanjir, misli na zdravlje, jer na usta ulazi. Što više boja imam u tanjiru, znam da će i dan biti šaren. Jer po doručku se dan poznaje.

Pita sa višnjama

Priprema:

Pomešajte višnje, šećer i vanilin šećer. Ostavite da odstoji jedno pola sata a zatim dodajte i mleveni keks. Raširite koru i premažite Dobro jutro margarinom kako bi pita bila sočnija. Rasporedite nadev i uvijte pitu. Kada ste sve složili u pleh, premažite kore sa malo mleka (kada bude gotova, biće vam jasno zašto je kora tako mekana). Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, jedno dvadesetak minuta ili dok korica ne porumeni.

Po želji, pitu pospite prah šećerom.

Sastojci:

  • Jedno pakovanje kora
  • Kilogram zamrznutih ili još bolje, svežih višanja
  • Šećer
  • Kesica vanilin šećera
  • Mleveni keks, oko 100-150g
  • 150g Dobro jutro sa mlekom
  • Malo mleka