Molim da mi se vrati doza izgubljenog leta od prošle godine. Sa kamatom. Hoću povrat izgubljenih doza sunca u loknama na plaži, sa beskrajnim plavetnilom. Gratis, pesak u gaćama. Da mi se vrate propuštene uštirkane lokne od soli, pesak pod prstima, morske trave oko članaka.

Jeste, bila sam od onih koji više mare za romantične zime, pucketanje koraka po snežnoj korici, promrzle, crvene prste, magličaste, šljokičavo plave pokrivače po zimskoj noći, i debele tišine.

Navodno validni razlozi za nevoljenje leta bili su: znojenje, živ pesak marke „meki asfalt“ koji guta korake, zatim krakati komarci, te svim biološkim zakonima suprotno razvijanje ljudskih škrga, specijalno namenjenih za gradski lonac i duvkanje u majicu. Kako sam se ludo protivila letnjim erotikama.

Nisam volela ni zatišje pred nalet povratnika s mora ili rodne grude. Nisam ljubila apokaliptični grad, pustu Slaviju, i umorno razvlačenje dana. Beograd je tome sklon, uzevši u obzir da većina nas nije rođena na njegovom tlu, pa nas potera prirodna želja za gradom otkud smo došli. Doduše, niko u tom momentu ne razmišlja šta će raditi prekosutra, jer je želja prevelika. Činjenica da si u svojoj (bivšoj) kući gost, i da vas je obostrano dosta za dva dana, jasna je kad dođe prekosutra.

Evo, luda sam, priznajem. Srećom, priroda se uvek, na ovaj ili onaj surovi način, potrudi da te razuveri.

Okovana senom karantina, isceđena od života, patila sam, u detinjem društvu, s prozora. Ko nam je kriv što živimo u višespratnoj košnici. U tom ludom letnjem plesu putovanja su bila rezervisana isključivo za hrabre, a za nas  okupirane zdravim razumom i zelenom ljubomorom, ostalo je da se osećamo kao prognana manjina. Mnogo lepo. U tim tugama, mislila sam, želim da se krčkam na tihoj jari, da budem prehrambena namirnica komarcima, želim da sam oznojaž, želim da me guta meki asfalt s pogledom na more, želim da me žulja pesak i nabadaju kamenčići u stopala. Želim da pakujem apoteku noć pred put, da se razvedemo pet puta pre nego što krenemo, želim da nas dupke spakujem, a za mene jedan kupaći i šorc, jer mi više od toga i ne treba, pakujem snove i ideale. Od koga je i dosta je. Želim da nam se pripiški čim izađemo na auto-put.  Želim leto i more.

U četiri kadra u moždanom filmu, priredili mi se talasi, miris joda s aromom borove smole, plutanje na leđima, u tamnom, dubkom moru, gde trapavice love kapljice mora, dok talasi šušte u vremenskom relativitetu. Jer, u morskom svemiru vreme stoji u polu snu. Misli mi se lome nestabilnim koracima na sprudu, dok žmirkam u susret sunčevim rukama. Mislim na krivine iza kojih stidljivo gvirka more. Osećam vetar u kosi, dok izbačene glave kroz prozor plovim desnom rukom po zraku. Gradiće što po noći nemirno trpere na obalama, živo vraćam u sećanje. Vidim sebe kako oficirski koračam u plićaku i opominjem dete da ne ide daleko, ne prska druge ljude kojima do prskanja nije i da smanji srećni decibel. Vidim u pozadini čarobni, šareni sindikat suncobrana.

Leto, sve ti je oprošteno, nisi ti krivo što sam ja šizofrenih nastojanja. Hoću tvoje večne dane. Sada smem da ti priđem. Želim tvoju oskudnu garderobu na trougliće i konce za zube. Samo da mi je sve na tirkizno plavi oblačić, ma koliko god to bilo daleko od istine. Leto, poljubi me.

Tortilje sa inćunima i namazom od maslina

Priprema:

U blender ubacite sve sastojke za namaz i pulsirajte dok se ne formira namaz. Stavite u frižider do služenja.

U činijici pomešajte 50g istopljenog margarina, izgnječen beli luk i začinsko bilje.

U posudi pomešajte sve sastojke za tortilje osim vode. Ulivajte vodu malo po malo mešajući varjačom. Kada se formira mekana, blago lepljiva kugla prenesite je na pobrašnjenu podlogu i mesite 5 minuta ili dok ne dobijete glatko testo. Podelite na 4 jednaka dela, formirajte kugle, pa svaku rastanjite u krug 1mm debilje.

Tiganj sa debelim dnom dobro zagrejte iznad  srednje jake vatre. Pecite tortilju dok donja strana ne porumeni. Izvadite je na dasku ispečenom stranom ka gore, premažite je začinjenim puterom, maslinama i pobacajte komadiće mozarele pa je vratite u tiganj da se zapeče sa donje strane. Ponovite postupak sa preostalim tortiljama.

Služite ih tople sa grčkim jogurtom, inćinima i svežim krastavcima.

Sastojci:

 

 • 4-6 fileta inćuna
 • 250g grčkog jogurta
 • 200g baby mozzarella sira
 • 50g Dobro jutro sa morskom soli
 • 1 čen belog luka
 • po 1 kašičica svežeg origana, majčine dušice i bosiljka (može i sušena verzja)
 • 1 svež krastavac

 

Namaz od maslina

 • 150g kalamata maslina, bez koštice
 • 50g Dobro jutro sa morskom soli
 • 1 kašičica vinskog sirćeta
 • 1 grančica majčine dušice, samo listići

 

Tortilja

 • 225g brašna
 • 2 kašičice peci praha
 • 50g Dobro jutro margarina sa morskom soli, istopljenog
 • 150ml tople vode