Brzi tempo
“Htela sam da uzmem supu, koja je bila ukusna, i sednem napolje na klupu da je jedem u miru i tišini, jer mir i tišina i pročišćen vazduh i ptica koja peva su sve”
Ušla sam u najbliži restoran da bih pojela tanjir tople supe. Čim sam sela za sto, shvatila sam da je to greška. Bilo je bučno, bilo je zagušljivo i nepodnošljivo prometno, atmosfera slična onima sa autobuskih stanica.
Supa je stigla za osam minuta, pojela sam je vrelu za tri minuta (što nikako nije za pohvalu), uzela torbu, platila i izašla, noseći tu supu, iako je tečna, u grlu.
Hrana ne može da se jede na ovakvim mestima. Zapravo, može, ali to nikako nije pametno.
Ja više ne mogu da jedem na ovakvim mestima.
Dok sam čekala da donesu supu, posmatrala sam ljude koji su jeli sa kašikom u jednoj, telefonom u drugoj ruci. Kaplje čorbe klizile su im niz brade. Brisali su ih salvetom koju su uzimali mahinalno i dalje gledajući u ekrane. Progutaju zalogaj, pa se smeju, zasmejao ih ekran.
Beba plače tri stola dalje, mama nuna kolica stopalom stavljenim na prečku. Povremeno, između gutljaja nes kafe, zadrma zvečku iznad bebine glave.
Samo jedan čovek sedi sam, bez telefona u rukama i gleda u jednu tačku iznad vrata od toaleta.
Muzika je bučna, dim se ko londonska gusta magla spustio u tanjire i hranu, promenio joj boju i ukus.
Svi su u brzini, brzo jedu, brzo kuckaju, brzo ispijaju kafe, rade na lap topovima i jedu supu sa strane, brzo se kreću, brzo listaju novine, slabo se gledaju u oči.
Htela sam da uzmem supu, koja je bila ukusna, i sednem napolje na klupu da je jedem u miru i tišini, jer mir i tišina i pročišćen vazduh i ptica koja peva su sve.
Ali, mi to jednostavno ne shvatamo.
I svi ti ljudi koje sam juče videla ličili su na robote, uigranih pokreta, utegnuti, nabijeni pritiskom.
Jedu mehanički, ne gledajući u boje hrane koja im je servirana pred očima.
Ne dopuštaju svom nepcu da uživa u njenom ukusu, da se rastapa, da osete njen put od grla kroz jednjak do želuca. Ne žvaću je dovoljno dugo. Oni jedu da bi jeli, a ne da bi uživali u hrani. Stomaci su im tvrdi, jer stomaci ne vole kad se hrana “baca” u njih.
Postaje mi jasno zbog čega je čovek današnjice često napet, besan, nezadovoljan.
On oduzima sebi mogućnost da uživa.
Upao je u brzi tempo koji ga melje. Nema predaha.
Ne može nam telo biti sretno i vitalno ako ga ne mazimo dobrom, zdravom hranom koju sporo, sa uživanjem jedemo, ako ga vodimo na ručak u zadimljene prepune restorane gde je izvesno da će obrok proteći u galami i nadvikivanju.
Nekada sam mislila da su takva mesta prihvatljiva, pa sam jela u takvim restoranima. Danas jedem u tišini, sa uživanjem, bez priče. Bez gledanja u televizor, bez žurbe, bez onoga “sa nogu”.
Ne želim više nikuda da jurim kada je moje telo u pitanju.
Empanade sa tunjevinom i spanaćem
Priprema:
Obarite jaje tako što ćete ga staviti u šerpu sa hladnom vodom. Šerpu stavite na srednju vatru i kuvajte do ključanja. Nakon toga kuvati još 8 minuta. Skuvano jaje prebaciti u hladnu vodu.
U međuvremenu u tiganju istopiti margarin i ubaciti sitno seckan čen belog luka. Nakon 3 minuta ubaciti i spanać, posoliti i promešati. Spanać dinstajte svega 5 minuta ili dok ne uvene.
U činiju sipajte tunu koju ste procedili od ulja, unutra narendajte ono bareno jaje, sipajte kečap, majonez i pavlaku pa ih gnječite viljuškom dok ne dobijete ujednačenu masu. U to zatim dodajte naseckane kornišone, so i biber po ukusu. Opet promešajte.
Lisnato testo razvaljajte na nekoliko milimetara debljine i izvadite krugove prečnika 10-15cm. U sredinu svakog kruga stavite nekoliko listića dinstanog spanaća, kašičicu smese od tune i preklopite tako da dobijete polumesec. Dobro stisnite krajeve i ređajte u tepsiju.
Kada ste nafilovali sve (oko 16 komada), premažite svaki sa umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 210°C oko 15 minuta.
Sastojci:
- 500g lisnatog testa otopljenog
- 140g tunjevine iz konzerve
- 5 Dijamant kornišona
- 1 bareno jaje
- 1 kašika Dijamant classic majoneza
- 2 kašike Dijamant kečapa
- 1 kašika kisele pavlake
- so i biber po ukusu
- 250g baby spanaća
- 1 čen belog luka
- 1 kašika Dobro Jutro sa maslacem
- 1 jaje za premaz