„Leti kao da je to sve što umeš, jer samo kad letiš si slobodan. A ništa u ovom životu nije važnije od slobode koju osetiš ko svež vazduh pod rebrima“

Budi čovek koji se na uglu ulica Slovačke i Zdravka Čelara u tri poslepodne savio da pokupi mandarine ispale iz smrznutih ruku starice umotane u debeli kaput. Obriši svaku o veliki džep svoje jakne, pa ih pažljivo vrati u dugačke ostarele ruke, u svaku po dve. Pre toga poljubi njenu desnu šaku.

Budi mlada žena koja je u prodavnici pomogla starici da prebroji novac za četiri mandarine. Vrati joj kusur u pregradu za gvozdenjake. Otvori i pridrži vrata, prebaci dugački šal što je skliznuo sa njenog sitnog ramena.

Budi učiteljica koja ispred prodavnice jednoj majci govori: „Ne zanima me plan i program, zanima me da u ovom ludilu od njih napravim dobru decu koja vole da dolaze u moju učionicu“.

Budi devojka koja pevajući i skoro plešući prolazi pored učiteljice. Hodaj kao da letiš i budi slobodna da budeš svoja.

Budi čovek koji nasmejan izlazi iz cvećare u centru, skrivajući iza leđa dva crvena pupoljka ruže za ženu i ćerku koje mu idu u susret.

Budi žena iz pekare koja Branku, duševnom bolesniku koji je prošle nedelje ostao bez majke, kupuje burek i jogurt. Stavi ih na sto i tiho mu reci: “Ovo je za tebe, Branko”.

Budi ćerka koja prolazi pored pekare držeći slabo pokretnu majku ispod ruke. Neka tvoja usta govore slične reči njenima: „Sve ćemo mi polako, zajedno, nemoj da se plašiš i izvinjavaš“.

Budi devojka koja maše momku sa autobuske stanice i govori mu, jer zna da ume da čita sa njenih usana: „Hej, volim te!“

Budi gospodin sa knjigom ispod miške koji blago spušta ruku na rame uplakane devojke i kaže: „Ništa lepše od ljubavi“. Pruži joj papirnu maramicu.

Budi osmeh na njenim usnama i suza koja se sliva na njih, spajaj tugu i sreću, miri ih.

Budi ruka majke koja maše sinu studentu koji je pozdravlja stavljajući dlan na staklo autobusa.

Budi ptica preletela iznad njenog šešira, prkosna i brza na hladnom vetru, raširenih krila, vesela. Leti kao da je to sve što umeš, jer samo kad letiš si slobodan. A ništa u ovom životu nije važnije od slobode koju osetiš ko svež vazduh pod rebrima.

Budi čovek koji je od svega danas baš ovo video.

Pizza tost za doručak

Priprema:

Kriškama tost hleba isecite koru na dve suprotne stranice, zatim svako parče isecite skoro po dijagonali, ali tako da kraći deo bude oko 2cm širok, dakle nećete dobiti klasičan trougao. Poređajte hleb na tepsiju obloženu papirom za pečenje, svako parče prethodno premažite Dobro Jutro margarinom i napravite zvezdasti oblik tako da se donji krajevi hleba preklapaju. Kašikom ili nekim drugim alatom ih utisnite jedne u druge tako da se zalepe. Ubacite ih u rernu zagrejanu na 250°C na neka 3 minuta.

Paradajz sos možete koristiti kupovni, ali predlažemo vam da napravite svež jer je veoma jednostavan i brz za pravljenje. Sve što treba da uradite je da na malo ulja i Dobro Jutro margarina sa maslacem prepržite beli i crni luk sitno naseckane. Posolite ih i nakon 5 minuta čim postanu prozirni dodajte pastu od paradajza i kečap pa ih upržite nekoliko minuta. Sipajte pasirani paradajz, šećer i origano i krčkajte 10 minuta toliko da se tečnost redukuje. Na kraju začinite sa solju i biberom po vašem ukusu.

Prepečen hleb izvadite iz rerne i prelijte ga sa paradajz sosom. Preko poređajte sireve, prvo trapist, pa mocarelu, a nakon toga u sredini koja je prazna razbijte jedno jaje, malo ga posolite i ubacite u rernu na 7 minuta.

Nakon toga izvadite iz rerne i poređajte dimljeni vrat i rukolu. Služite dok je toplo i uživajte u tegljenju sira i dobro poznatom ukusu pice.

Sastojci:

 • 6 parčadi tost hleba
 • 1 Dobro Jutro sa maslacem
 • 200ml pasiranog pradajza
 • 1 kašičica paradajz pirea
 • 1 kašika Dijamant pizza kečapa
 • 1 kašika šećera
 • so i biber
 • 1 kašičica origana
 • 1 manja glavica crnog luka
 • čena belog luka
 • 1 jaje
 • 100g dimljenog svinjskog vrata
 • 1 pakovanje mlade mocarele
 • 50g rendanog trapista
 • rukola za posluživanje