Proslavili smo Novu godinu. Uvukli smo se u famoznu šljokičastu haljinu, neki od nas su na insistiranje svoje lepše polovine obukli i ono jedno jedino odelo, koje se iz ormara izvlači samo za svadbe. Plesalo se i popilo, a jelo se kao da sutra ne postoji. Bolela je glava 1. januara a novogodišnje odluke su polako mogle da se prekrše već taj prvi dan. Ruska salata je sasvim pri kraju a iglice sa jelke uveliko prave haos po podu. Sve deluje kao da su praznici gotovi ali, mi imamo taj luksuz da nas tek čeka najradosniji od svih hrišćanskih praznika. Slavimo Hristovo rođenje a kod nas su rođendani uvek bili velika stvar.

Opet malkice ne radimo i razvlačimo se po kući dok se u kuhinji radi punom parom. Frižider je dupke pun, ispadaju tegle krastavčića, viri pečenica za rernu, kuva se pasta za salatu, krčka se supica… Pasulj je prenoćio u vodi da bi vešta domaćica od njega napravila prebranac koji nestaje iz posude za tren oka. Torta se “steže” na terasi a društvo joj prave i sitni kolači koje je poslala njena mama autobusom, razrađenom šemom.

Badnjak možemo videti na svakom koraku, od haube taksija do ama baš svakih ulaznih vrata. Čeka strpljivo svog položajnika. Danas ga kupujemo na pijaci, u samoposluzi, na ćoškovima ulice… A nekad se na Badnji dan ustajalo rano, pre zore, i tada bi deda i unuk, kao najmlađi i najstariji muškarci iz kuće, išli u šumu po badnjak.

Obično se birao cer, a domaćin bi ga, okrenut ka istoku sekao sa tri snažna udarca, dok bi izgovarao molitvu za zdravlje i sreću porodice. Običaj je nalagao da se iverak, koji otpadne pri prvom udarcu, pokupi i čuva.

Tako ritualno posečeni badnjak bi se stavljao u karlicu, kako bi se u njoj skupljao kajmak debeo kao iver, ili bi se polagao na košnice, jer onda niko neće moći pčelama da naudi. Nekada se prvi iver potapa u vodu koju oboleli piju  radi ozdravljenja, dok se negde stavlja pod kvasac sa željom da u kući sve raste kao kvasac.

Jedan deo ivera se obavezno čuvao u kući da bi celoj porodici doneo mir i blagostanje. Inače, badnjak se ka kući obavezno nosio na desnom ramenu, a kada se donese uspravi se pored ulaznih vrata i tu stoji do uveče kada ga domaćin unosi u kuću.

Ujutro, prva osoba koja kroči u kuću ima tu čast i obavezu da bude položajnik. On stupa desnom nogom preko praga, pozdravlja ukućane rečima “Hristos se rodi”, na šta mu oni odgovaraju “Vaistinu se rodi”. Zatim položajnik prilazi vatri i grančicom sa badnjaka je džara govoreći “Koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja” i dalje nabrajajući sve ono što misli da bi valjalo da se u domaćinovoj kući umnoži. Za taj “podvig” obično se kući vrati sa parom čarapa, belom košuljom ili peškirom. Kako su danas običaji malo olabavili i sve češće cu položajnici omiljena deca prijatelja i rodbine, mališan kao nagradu svojoj kući nosi autić, puzle ili Spajdermena.

Za to vreme, vredna domaćica, vrši poslednje pripreme za izradu česnice. To je pogača koja se pravi od brašna vode i masti, bez kvasca. Najčešće je mesi najstarija ukućanka prvog dana Božića, pre izlaska sunca. Zatim se okreće polivajući se vinom i lomi se na onoliko delova koliko ima ukućana. U testo za česnicu se ubaci novčić i deo iverka sa Badnjaka, pa onaj koga zapadnu prilikom lomljenja će, prema verovanju, imati novca, zdravlja i sreće tokom cele godine.

To je manje više sve što se tiče tih, nazovimo ih, zvaničnih običaja. Oni manje formalni podrazumevaju malo nervoze domaćina oko hiljadite nabavke jer “eto, baš joj je nestalo prezli ili mandarini, pa daj se zaleti”, decu koja se malo igraju, malo svađaju – i to sve u najudobnijim pidžamama iz kojih će izaći tek popodne jer će navratiti kumovi “pa nema smisla da se vuku tako po kući”.

Muzika je prisutna od ranog jutra i prve kafe, pevuši se i smeška dok se pravi prvi (od mnogih) spiskova za nabavku. Ove godine, nažalost, nećemo imati beli Božić i nećemo uživati u bajkovitim prizorima belih ulica i pomalo zamagljenih prozora od grejanja. Ipak, to ne umanjuje radost praznika jer Božić je vreme kada brojimo svoje blagoslove (čitaj ukućane) i kada smo zahvalni na njima. Iako su mališani upravo oborili jelku, dok ona krivi muža što ih nije pazio jer ona “ni nos ne može da pomoli iz kuhinje”, dok joj uporedo svekrva daje prijateljske savete kako da joj ove godine meso ne ispadne suvo. Tih dana je sve nekako podnošljivo i prag tolerancije se pomera na svoj maksimum.

Kuća je puna oraha, mandarina, sve miriše na vanilin šećer, puši se meso, ljušte krompiri, bogata supa je na tihoj vatri i preti da svrgne sa trona i prošlogodišnju čorbu koju je čak i svekrva, nemajući kud, pohvalila. Peglaju se njegova bela košulja i veliki beli stolnjak kome je ivice ukrasila čipkom još njegova prabaka. Klinci su pronašli konfete sa nekog rođendana i napravili su haos u poslednjem času, te je domaćica na ivici suza vadila lila konfete iz prebranca i jurila ih po supi cediljkom. Ipak, ubrzo su svi prasnuli u smeh i to kada je on krišom slikao kako ih peca iz lonca. Sve u svemu, dobar neki dan. Lepo jutro, puno ljubavi. Intimno, blisko i u krugu najdražih ljudi. Baš kako jedan tako veliki praznik kao što je Božić i nalaže.

Poklanjajte zagrljaje, delite poljupce i šakom i kapom, milujte te drage glavice, namignite i svojoj jačoj polovini i to dok ste do laktova u testu a brašno vam je svuda po licu, namignite i vi njoj iako ste još u pocepanoj majici i donjem vešu, neumiveni i neobrijani, dok srčete tu prvu kafu koju vam je dodala.

Radujte se što imate jedni druge. Od toga veće sreće nema. A Božić je idealno vreme da se toga podsetite i budete dugo, dugo zahvalni. Barem do Uskrsa, kada ćete se opet podsetiti da nije blago ni srebro ni zlato, već je blago što je srcu drago.

A od nas – jedan recept da dopunite svoju, sigurni smo, raskošnu trpezu.

Srećan Božić!

Grilovane božićne pečurke

Priprema:

Skuvajte palentu tako što ćete sipati griz, vodu i so u šerpicu i kuvati na srednjoj vatri uz mešanje dok ne pusti ključ. U vrelu palentu sipajte Dobro Jutro margarin pa mešajte dok se ne istopi. Razlijte palentu u kalup tako da visina bude  3-4 cm. Pustite da se sasvim ohladi što bude brzo  Zatim je isecite u željeni oblik i pržite na srednjoj vatri na malo ulja dok se ne uhrskavi sa obe strane.

Pečurke očetkajte pa im otkinite drškicu. U nastalo udubljenje sipajte malo vegete, preko stavite Dobro jutro margarin koločinski upola manji od veličine pečurke. Pečurke poređajte na gril tiganj i pecite ih na srednjoj vatri dok ne omekšaju, a margarin se istopi. Kada su gotove napunite svaku na crvenim i zelenim baburama naseckanim na sitne kockice.

Jaja ispecite na najtišoj vatri, u malo ulja. Servirajte jaje preko hrskave palente, a pečurke servirajte sa strane. Jedite dok je toplo.

Sastojci:

Palenta:

Pečurke:

  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1 Dobro Jutro light
  • malo vegete
  • 1/4 crvene babure
  • 1/4 zelene babure

4 jaja