Priprema:

U jednu posudu pomešajte brašno sa solju, u sredini napravite udubljenje pa u njega razbijte jaja. Sipajte četvrtinu od ukupne količine mleka pa mutite najbolje električnim mikserom dok se ne povežu sasvim. Dodajte mleko malo po malo sve do kraja. Testo treba da bude žitko kao za palačinke.

Istopite kašiku Dobro Jutro margarina sa maslacem pa dodajte testu, dobro promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi da odmori 30 minuta. Za to vreme zagrejte rernu na 220°C i nauljite posudu u kojoj ćete peći testo. Možete koristiti bilo koju vrstu tepsija, plehova i vatrostalnih posuda samo je važno da visina bude 4 cm. Posudu po izboru dobro nauljite tako da dno i strane budu pokrivene uljem. Kada se rerna zagreje stavite pleh na 10 minuta da se ulje zagreje. Ovo je ključan momenat jer ulje mora biti vrelo i da cvrči kad mu budete dodavali testo. Možete ga testirati sa kapljicom testa, ako momentalno zacvrči znači da je spremno, ako ne vratite ga još malo u rernu.

Kada ste sipali testo u vrelo ulje, vratite pleh u rernu ali sada smanjite temperaturu na 200°C. Pecite 20 minuta ili dok testo ne naraste i dobro porumeni.

Kada ga budete izvadili iz peći ono će naglo da spasne u sredini, ali ne brinite to tako treba.

Odmah nakon vađenja pospite narendan sir preko palačinke pa je vratite u toplu rernu koju ste prethodno isključili. Držite par minuta samo toliko da toplota istopi sir. Na kraju položite šnite šunkarice i naseckan čeri pa blago poslite i pobiberite. Služite za doručak  uz jogurt ili čaj.

Sastojci:

  • 125g brašna
  • ravna kašičica soli
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • 1 kašika istopljenog Dobro Jutro margarina sa maslacem
  • oko 3 kašike Dijamant ulja
  • 6 šnita šunkarice
  • 200g čeri paradajza
  • 150g gaude