Palačinke sa dalekog istoka i jaja na oko
Priprema:
U posudu sipati brašno i so pa im postepeno dodavati vodu uz mešanje. Koristite viljušku jer će isprva testo biti previše vrelo zbog vode. Mešajte tako dok se ne poveže i malko ne rashladi.
Nakon toga istresite testo na pobrašnjenu podlogu pa ga mesite 5 minuta uz dodavanje manjih količina brašna ukoliko se lepi. Zamotajte ga u prijanjajuću foliju i ostavite 20 minuta da odmori.
Za to vreme isecite mladi luk na što sitnije kružiće. Kada je odmorilo testo razvaljajte u valjak pa ga podelite na 8 jednakih delova.
Valjak treba da bude širine oko 20cm. Od svakog pojedinačnog komada napravite kuglicu pa je razvaljajte u palačinku 2-3mm tanku. Po njenoj površini pospite mladi luk, ali nemojte preterivati sa količinom. Zatim urolajte testo kao palačinku brinući se da sav luk ostane unutra. Nakon toga palačinku urolajte u puža.
Spljoštite ga dlanom pa ga ponovo razvaljate u palačinku ovaj put 1/2cm debljine. Pecite u zagrejanom tiganju na Dobro Jutro margarinu sa obe strane dok ne porumeni.
Jaja ubacite u mlako ulje na tihoj vatri pa ih zalijavite uz pomoć kašike preko žumanca i delova koji se sporije peku. Tako ćete izbeći prskanje ulja i dobiti glatko belance. Na kraju preko svake palačinke stavite jedno pečeno jaje i začinite ih sa prstohvatom kurkume i mlevenog čilija za potpun azijski doživljaj.
Sastojci:
- 250g brašna
- 2 dl vrele vode
- 1 ravna kašičica soli
- 1 struk mladog luka (5-6 pojedinačnih)
- 4 kašičice Dobro Jutra sa mlekom
- 8 jaja
- Dijamant ulje za prženje jaja
- kurkuma i mleveni čili (opciono)