Dok smo mlađi olako shvatamo život i mislimo da imamo dovoljno vremena da gradimo sve(t) i uspomene. Kako vreme “protrči” probudimo se i jasno nam je da je ono nešto najdragocenije.

Odlučila sam da ne ostavljam za kasnije ili sutra: zagrljaj, poljubac, volim te, nedostaješ mi, samo da čujem kako si…

 

Obožavala sam svoju baku.

Neke rituale koje sam imala sa njom praktijem i dan danas. Pa tako dok sebi spremam doručak neretko uzmem neki sastojak koji me podseća na to vreme. Dvopek, Dobro jutro i sveža paprika bili su mi omiljeni i još uvek su.

I nije do hrane, do emocije je koju mi budi.

Do sreće je koja se “javi” u meni svaki put kad se setim koliko sam srećno detinjstvo imala. Dobro jutro, dvopek, paprika me svaki put podsete na baku i te trenutke radosti dok mi ona s ljubavlju maže dobro jutro na još jedno parče hleba.

Miris i hrskavost dvopeka osećam i sad dok pišem ovo.

 

Neke stvari nemaju rok trajanja.

Beskonačno ih možemo prizvati iz sećanja na javu.
Na baku me podseti makedonska pesma, neka druga baka na ulici, nežna koža na rukama.
Često pomislim koliko bi bilo divno da sam više fotografija napravila sa bakom.
I volela bih da vas podsetim, da ako imate baku, uzmete telefon u ruke, pozovete je, pošaljete joj poruku jer još jedno VOLIM TE nikad ne dosadi.

Pravite uspomene sa vašim voljenim ljudima, umesto da slikate nebodere i neke kadrove koji vam za 5-10 godina ništa neće značiti, budite ispred objektiva, na slici sa onima koji vam znače. Takve uspomene su poput najređeg dijamanta i značiće vam iznad svega.

Proja

Priprema:

Umutiti jaja i dodati mrvicu vode i polovinu pripremljenog ulja. Posoliti. U jednoj činiji pomešati belo brašno, kukuruzni griz i prašak za pecivo. U to uliti umućena jaja i mešati žestoko kako bi sve gromuljice nestale. Po osećaju i u odnosu na žitkost mase, dodati ulja i vode u smesu. Masa mora biti glatka i prilično žitka ali nikako tečna ili jako gusta. Mora da se razliva kao med po plehu.

Pleh obavezno premazati margarinom i uliti masu.

Peći prvo na 200 stepeni pa smanjiti na 180, sve dok korica ne porumeni i kuća ne zamiriše kao nekad. Onda, kad izvadite vrelu proju iz rerne, premažite celu gornju površinu Dobro jutro light margarinom, kako bi vam proja ostala sočna i mekana što duže.

Jesti malo vruće uveče a sveže ujutro. Poneti malo za gric i na poslu a deci spakovati kao užinu. Ponoviti barem jednom nedeljno!

Sastojci: