Prošle godine, shvatila sam da ću čekajući da se uklopim sa drugima propustiti mnoge trenutke za pamćenje. Odvažila sam se i upustila u novu avanturu, putovanje na koje sam krenula sama sa sobom.

Dok ispijam prvu jutarnju kafu u jednom od restorana iz kog se pruža predivan pogled na Bosfor, razmišljam čemu sam to sve rekla dobro jutro i dobro došli u moj život…

Prošle godine, shvatila sam da ću čekajući da se uklopim sa drugima propustiti mnoge trenutke za pamćenje.

Odvažila sam se i upustila u novu avanturu, putovanje na koje sam krenula sama sa sobom.

Prva destinacija bila je ostrvo Kos. Dobra jutra nizala su se jedno za drugim kao nagrada za hrabrost i novu avanturu. Nagrada za odluku da ne propuštam život čekajući druge. Da li sam u početku razmišljala da li sam napravila pametan izbor? Naravno da jesam. Jesam li pogrešila? Nikako. Najbolja stvar koju sam sebi mogla da poklonim je vreme sa sobom.

U jednoj knjizi sam pročitala rečenicu za koju mogu da kažem da mi je promenila život” Gde god odemo nosimo sebe sa sobom.” Ako smo nesrećni u našem gradu, odlazak i na najskuplje putovanje neće promeniti stvari na duže staze, samo će zamaskirati situaciju. Prividno ćemo biti super srećni. Dok se naša kula sreće ne sruši i ostavi nas potpuno skrhane, kakvi i jesmo pošli u novu avanturu.

Znam da ima puno ljudi koji nikad nisu otišli na putovanje sa sobom. Jednostavno nisu smeli, ili su naučeni da je tako nešto glupo. Neretko se dogodi kad kažemo prijateljima da idemo na put, da nas prvo pitaju sa kim idemo. I ako kažemo da idemo sami, naiđe tišina koja se prekine ili priznanjem da oni još nisu putovali sami, ili novim pitanjima koja se samo nižu jedno na drugo poput bisera.

Nakon ostva Kos, posetila sam prelepi Krit, ove godine to je bio Istanbul. Svako od ovih putovanja donelo mi je oslobođenje, od stega, strahova, približilo me je najvažnijoj osobi u mom životu, sebi.

I kad se umorite od svega, kad mislite da ne znate kuda idete i da ne vidite jasnu sliku, poklonite sebi novu avanturu, putovanje sa sobom, nakon toga više ništa neće biti isto. Biće sve mnogo bolje.

Hleb zapečen sa maslinama i sirom

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C.  Presecite hleb na pola po dužini pa svaku stranu premažite margarinom.

U jednoj činiji pomešajte pavlaku, sir, luk, bosiljak i 1/2 maslina koje ste naseckali na kolutove.

Namažite pripremljenu smesu preko obe kriške hleba i smestite hleb u tepsiju, pa odozgo poređajte preostale masline.

Pecite u zagrejanoj rerni 10 minuta dok se sir ne istopi.

Služite toplo začinjeno biberom i čili papričicama za dodatni ukus.

Sastojci:

  • 1 vekna somuna, bageta ili hleba po izboru
  • 1 Dobro jutro sa maslacem i morskom soli
  • 400g punomasne kisele pavlake
  • 200g rendanog kačkavalja
  • 300g mešavine zelenih i crnih maslina bez koštica
  • 1 kašičica suvog belog luka
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • biber po ukusu
  • 1 čili papričica (opcino)