Za sreću nam malo treba

Nedavno sam se vratila sa putovanja i u avionu je  bila i 16. godišnja teniserka koja je gluvonema. Vraćala se sa takmičenja. Trener joj je dodao slušalice kako bi čula muziku koju je on slušao, prislonila je slušalicu na aparat iza uha.  Taj prizor nikad neću zaboraviti.

Nedavno mi je bio rođendan, i upitala sam u ponoć sebe šta bih poželela tokom ove nove godine života do sledećeg rođendana. Odgovor me je iznenadio, uvek sam želela mnogo toga, sad sam shvatila da želim zdravlje sebi i svima oko sebe i mir u duši.

Za sreću nam tako malo treba. I ako se čini da je “malo” ustvari je zaista najvažnije. Ako nemamo zdravlje ni jedna nova torba ili ogroman novac nas neće usrećiti. Ako nemamo mir, ne postoji “spoljašni dar” koji će nam taj mir doneti.

Nakon što sam pobedila u 13 bitki za svoje zdravlje, ponosno govorim da su to moje olimpijske medalje. I sad mi je jedino važno da sam zdrava, to razume svako ko je imao neki izazov sa zdravljem. Zna šta znači kad jutro u bolnici počne vizitom, a saopšte vam da su rezultati pretraga dobri, ili da ćete uskoro kući, ima li boljeg dobrog jutra od tog?

Nedavno sam se vratila sa putovanja i u avionu je  bila i 16. godišnja teniserka koja je gluvonema. Vraćala se sa takmičenja. Trener joj je dodao slušalice kako bi čula muziku koju je on slušao, prislonila je slušalicu na aparat iza uha.  Taj prizor nikad neću zaboraviti.

Biće mi veliki podsetnik kad mi zasmeta buka majstora jer se komšijin stan renovira, dok je glasna muzika u stanu do mene, ako neko trubi nervozan u saobraćaju. Podsetnik da je život dobar i da mi je dao dar da čujem, vidim, govorim i hodam. Dar da shvatim da su i oni kojima je možda život to oduzeo i dalje zahvalni i da ne odbijaju da kažu životu dobro jutro sa osmehom. Ljutnju su otpustili, jer su na vreme shvatili suštinu, svaki dan života je dar, da li će nam se to podrazumevati, ili ćemo svoj život tretirati kao da u rukama imamo najskuplji žuti dijamant, na nama je….

Galete sa heljdom

Priprema:

Jaja, brašno, so, šećer i sodu bikarbonu ubacite u činiju pa lagano ulivajte mleko i mutite električnim mikserom. Dolivajte mleko dok ne dobijete žitko testo. Zatim ulijte istopljen margarin i nastavite mućenje kratko dok se sve ne poveže. Testo je finije ako odstoji 10 minuta do 30 minuta.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri, podmažite tiganj margarinom i ispecite palačinke.

Na sredinu svake palačinke zatim poređajte sir i šunku. U zagrejanom tiganju istopite margarin veličine oraha pa u njega položite nadevenu palačinku. Razbijte jaje na sredini (možete koristiti kalup da se jaje ne bi razlilo) i pecite tako otvoreno dok rubovi palačinke ne porumene blago. Čim porumene preklopite 4 strane tako da dobijete približno kvadrat, ali da i dalje žumance viri iz sredine. Pecite na tihoj vatri dok se jaje ne ispeče do kraja.

Služite toplo sa svežom salatom.

Sastojci:

Za palačinke:

 • 5 kašika heljdinog brašna
 • 5 kašika belog brašna
 • 2 jajeta
 • 1 kašičica soli
 • 1 kašičica sode bikarbone
 • 1 kašičica šećera
 • oko 500ml mleka
 • 100g istopljenog Dobro jutro light margarina  + za pečenje

 

Nadev:

 • po jedno jaje za svaku palačinku
 • 100g listića gaude
 • 100g praške šunke tanko nasečene