– Čekaj, ti stvarno znaš da spremiš poširana jaja?

–  Da, šta je tu toliko čudno?

– Pa to što ti retko kad praviš nešto što podrazumeva šporet, a posebno je čudno to što praviš poširana jaja, koja i nisu baš najlakša stvar za napraviti, često umeju da ne uspeju.

–  Ma imam ja trik za njih, ispričaću ti. Nego, nisam ih pravila brdo vremena. Bilo mi je zabavno da ih spremam dok sam živela s njim, ali nešto mi baš nema smisla da ih spremam sama za sebe.

Kako sam to izgovorila, tako sam se ujela za jezik. Dakle, sviđa mi da ugodim drugome, ali sebi – a pa to je već preterivanje, za to se nema vremena niti volje. Kakva mi je pa to logika! Istog trenutka odlučujem:

Sutra spremam poširana jaja. Sebi.

Sutra je nedelja, to je dobro. Navijam sat na ranije jutro, odlazim u nabavku, kupujem po spisku:

  • Lubenica (pola)
  • Šljive
  • Avokado (mekši)
  • Crvena paprika
  • Kukuruz
  • Cveće
  • Hleb (neki zgodan za tostiranje)
  • Jaja (10 komada, onih većih, po 14 rsd)

–  Nimerija, danas pravimo poširana jaja! Zapravo ja pravim, a ti gledaš i učiš!

Pas se raduje. Pas se uvek raduje kad oseti da se nešto dešava, a posebno se raduje kad se upali šporet, to mu je omiljeno.

Sa poširanim jajima je fora da se ne raspadnu skroz a i da ne ostanu tvrda, nego da budu onako, ko na slici koja izađe kad guglate poširana jaja. Za tako nešto je potrebno znati fintu.

A meni je fintu otkrila Džulija Čajld, na jutjubu. *

*Za slučaj da neko ne zna, Džulija je velika faca i dama koja je ostavila ogroman trag u američkoj kulinarskoj tradiciji. Kuvanjem je ovladala u Francuskoj, te je napisala i bestseler The Art of French Cooking. Meni je posebno strava što se za kuvanje zainteresovala tek u 50oj godini života. Živela je skroz uzbudljiv i inspirativan život, a možete je pobliže upoznati u filmu Džuli i Džulija, u kom Džuliju glumi Meril Strip.

Nego, Džulijina finta! Naime, Džulija u tom videu otkriva da je, pre nego što jaja stavimo da 10 sekundi provedu u provreloj vodi, potrebno da ih bocnemo, tj. probušimo im rupicu iglom.

Dakle, treba mi igla! Pronalazim iglu u kompletu sa iglama i koncima u kuhinjskoj fioci, mora da je tu ostala još od pre godinu dana, kad sam poslednji put spremala poširana jaja.

Bocnuti jaje iglom zvuči prosto, ali istina je da meni isprva nije uspelo, jer nisam bila dovoljno odlučna. Ali sada znam, bitno je to uraditi brzim i kratkim potezom. Evo, prvo je uspelo, drugo je uspelo, treće je uspelo. A sad, pravac 10 sekundi u vrelu vodu!

Odbrojavam sekunde, zatim vadim jedno po jedno jaje, kvrcnem ga o rub druge posude s vrelom vodom i ubacujem u posudu. Brižno pratim proces i merim 4 do 4 i po minuta – Džulija kaže da je taman toliko treba za savršena poširana jaja.

Valjda će mi uspeti, valjda će mi uspeti…

U jednom trenutku skapiravam da mi je sada, kada ih pravim za sebe, jednako stalo kao i nekada pre, kad sam ih pravila za nas. Ta spoznaja je možda najbolji trenutak ovog jutra. Ili deli prvo mesto sa trenutkom koji sledi 10 minuta kasnije.

A to je trenutak kad sedim na terasi, gledam u drvo lipe i jedem tost sa avokadom, slaninom paprikom i uspelim (!) poširanim jajima.

Jer ko da se pobrine za tebe, ako ne ti?

Brusketi sa poširanim jajima i paradajzom

Brusketi sa poširanim jajima i paradajzom

Priprema:

Napravite salatu tako što ćete u činiji pomešati naseckan paradajz, luk beli i ljubičasti tanko nasečen, peršun i, začinite po ukusu i nacedite malo limuna pa dobro promešajte. probajte i onda začinite ako nešto nedostaje.

Da biste uspešno ispoširali jaja najvažnije je da imate najsvežija jaja moguća. U široku šerpu sipajte vode i stavite na vatru da se zagreje.

Voda ne sme da proključa jer će razbiti jaje, ali treba da bude između 80°i 90°C. Jaja pre ubacivanja u šerpu razbijte u pojedinačne činijice, tako ćete biti sigurni da ubacujete celo jaje bez ljuske. Pre ubacivanja napravite vir tako što ćete nekoliko puta zavrteti vodu u šerpi i u sredinu ubacite jaje. Kuvajte ga 3 minuta pa ga ubacite u hladnu vodu da biste zaustavili proces kuvanja. Ako to radite prvi put najbolje je da kuvate jedno po jedno.

Hleb premažite margarinom sa obe strane kriške pa ga pecite na gril tiganju dok se porumeni sa obe strane. Hleb treba da bude hrskav s polja, a unutra mek pa ga pecite na srednjoj vatri.

Sada vam ostaje samo da sastavite svoje bruskete. Na topao i hrskav hleb stavite dve kašike nadeva od paradajza, skupite i sokove sa dna pa ih prelijte preko svake kriške. Na kraju, gore pažljivo spustite po jedno jaje pa ga blago posolite i pobiberite. Tik pre jela zasecite oštrim nožem žumance i pustite da iscuri preko paradajza.

Sastojci:

Brusketi sa poširanim jajima i paradajzom

Brusketi sa poširanim jajima i paradajzom